Veliki Rzav je najčistija reka Srbije i biser zapadne Srbije

Rzav – Najčistija reka

Veliki Rzav je najčistija reka u Srbiji. Dugačka je 62 km. Reka izvire u podnožju planine Mučnja visoke 1536 m, koja se nalazi između Kokinog Broda i Ivanjice, istočno od planine Murtenice i južno od Javora. Prave ga Presečka reka koja izvire na obroncima planine Čemernice i Jamčica u selu Močiocima. Od Močioca reka teče kanjonom do sela Visoka. Od Visoke, gde se nalazi Visočka Banja sa termalnim izvorima, se ulazi u Visočki kanjon, na potezu od Radoševa do Kruščice se nalazi suženje i kaskadni vodopad visine oko 2 m.

Kanjon reke Rzav

Na tom delu reka je uska i ulazi u kanjon Orlovače. Ovaj deo reke može da se uporedi sa Tarom. Reka je i dalje uska, ali nema rastinja i grana, već je levo i desno čista stena koja lagano prelazi u dubok kanjon. Jako lepa i uzbudljiva reka, koja protiče kroz čist krečnjački kanjon, sa jako brzim protokom vode i konstantnim manjim bukovima. Nakon izlaza iz kanjona Orlovače, reka teče između sela Ravni i Drežnika koji pripadaju Užičkoj opštini sa leve strane, i sela Severova u Ariljskoj opštini sa leve strane. Od Drežnika, reka teče na istok prema Rogama. Posle Roga, reka ponovo ulazi u prelepi kanjon. Reka je jako bistra, nema ni trunke zagađenja i voda je pitka. Reka dalje teče na istok prema Svračkovu.

Brana Svračkovo na reci Rzav

Nažalost, zbog izgradnje brane Svračkovo, svo drveće sa okolnih brda je isečeno i bačeno u reku. Kada bude završena brana, kanjon u Rogama će biti potpuno potopljen, ali tu nije kraj planova. Na Rzavu se planira i izgradnja brana u Rogama i Orlovači, koje će čistu planinsku reku umrtviti i pretvoriti u tri akumulaciona jezera.

Kod Svračkova se Mali Rzav uliva u Veliki Rzav sa desne strane.

Pre ulaza u Arilje na Rzavu se nalazi nekoliko prelepih plaža :

Urjak je poznat kao kamenita plaža sa izuzetno čistom vodom (najudaljenija plaža uzvodno) sa plažnim barom i stenom za skokove. Trofej Urjaka je manifestacija koja se održava u toku sezone na ovoj plaži. Večernji sati su kao i na drugim plažama rezervisani za zabavu.

Bosa Noga je prva uređena plaža na Rzavu , ima plažni bar i apartmanski smeštaj , teren za mali fudbal, odbojku, spidminton, prostor za opuštanje na lejzi begovima uz šum Rzava. Plaža ima i revir za mušičarenje. U večernjim satima organizuju se brojni sadržaji za decu i odrasle. Ispod Bose Noge se nalaze Sonjine Čari.

Žuta Stena Nudi mogućnost bavljenja sportovima – odbojka, mali fudbal, pikado, stoni tenis, uz plažni bar i mini kamp. U večernjim satima organizuju se koncerti, svirke, žurke.

Ispod Žute Stene je brana Ševelj gde se nalazi motel Mlinarev San

Ostrvo Uski vir je rečno ostrvo koje se nalazi u neposrednoj blizini gradskog naselja Arilje (1 km od centra Arilja), na pola puta između centra grada i hotela Mlinarev san. Ostrvo je povezano pešačkom stazom i asfaltnim putem sa centrom grada i sa gradskom plažom. Na ostrvu se nalazi i mala plaža. Ostrvo je pešačkim mostom povezano sa stazom i asfaltnim putem. Na ostrvu se održava ARLEMM ART FESTIVAL u mesecu julu.

Rzav protiče kroz Arilje gde se uliva u reku Moravicu.

6 thoughts on “Veliki Rzav je najčistija reka Srbije i biser zapadne Srbije”

  1. Стицајем околности због потреба рафтинга имам мапу од Височког кањона до Ариља. Ево јавног обећања да ћу по Вашем предлогу урадити мапу у најскорије време.
    ДОЛЕ БРАНЕ НА РЗАВУ!!! ???

  2. Ne spavaj te – u samo jednom danu se sve može prevrnuti, i eto mašina na vodi ! U BiH je takvih primjera nekoliko, npr Neretva HE “Ulog”

Comments are closed.