Brekovo – jedno od sela u opštini Arilje

Brekovo

je naselje u Srbiji u opštini Arilje u Zlatiborskom okrugu, a prema popisu iz 2011 bilo je 504 stanovnika.
Prema jednoj priči naziv sela potiče od glagola brektati. Moravička episkopija sa sedištem u Arilju, preko manastira “Sv. Arhangela Gavrila” u Klisuri i hrama metoha “Sv. Nikola” u Brekovu, imala je svoje ogromno stado ovaca na prostranim pašnjacima Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Ceo ovaj kraj nekada je služio za napasanje ovaca i po zvuku koje su one pravile ceo ovaj kraj, a kasnije i selo dobilo je naziv. Ova brda su se prosto belela od ovaca, pa zato to je selo dobilo ime Bjeluša, a kada su pastiri niz predeo zvan Budeč vraćali stado prema manastiru u Klisuri, ovce su od suvišne sitosti neprestano brečale i brektale i tako je to seosko područje dobilo ime Brekovo.

Selo Brekovo

je planinsko selo, udaljeno od Arilja 22 km, koje okružuju brda od kojih su najviša Kukutnica 1382 m, Crni vrh 1186 m i Gradina 1140m. U centru sela na 831 m n.v. nalazi se crkva Sv. Nikole iz 13. veka. Na području sela nalaze se Vodena pećina, iz koje izvire snažno vrelo.
[adinserter name=”Ad 2″]

Sve do pre pola veka Brekovo je bilo opštinski centar za nekoliko sela iz gornjeg brdskog područja. Tu je bila i Stanica policije, Zemljoradnička zadruga, Pošta, a nešto kasnije otvoreno je i odeljenje (prva seoska fabrika za doradu ariljske Konfekcije “Kolor”, izgrađena je i nova zgrada Ambulante sa stalnim zdravstvenim radnikom, zgrada Pošte i sve je to obećavalo da u Brekovu život ne odumire i da ovo selo nije zahvatila “bela kuga”.

preuzeto sa arilje.org.rs